Posted on май 17, 2014

“Как да използваме приказките за преподаване правата на детето?” показа образователното занимание на децата от 4-ти а клас в училище “Св. Св. Кирил и Методий” в Силистра с преподавател Ваня Янкова. То се проведе на 16 май 2014  и в него участваха повече от 20 деца от различни етнически групи.

Използването на класическите приказки “Грозното патенце”, “Палечка”, “Хензел и Гретел” и други за преподаване правата на детето е част от методиката “Образователен театър”, разработена от доцент доктор Даниела Тасевска от ВТУ „ Св.Св.Кирил и Методий“. През месец ноември 2013 по нея бяха обучени 18 преподаватели от  училищата в селата Алеково, Община Алфатар и Искра, община Ситово, както и от основни  училища в Силистра.

Чрез сюжети от приказки, тази специфична методика ангажира децата емоционално в ситуации на спазване или не-спазване правата на детето. Така заедно с героите участниците съ-преживяват моментите на агресивност, нетолерантност и дискриминация. След това те имат възможност да дискутират преживяванията си и да стигнат до изводи, които да им помогнат да изградят толерантно и разбиращо отношение към околните в мултиетническа общност.

Повече снимки от дейността можете да видите в секция ГАЛЕРИЯ.