9В началото на месец юли 2014 се проведе “Лятно училище по правата на детето”.

Домакин на Лятното училище беше хотел “Лес” в Разград, а участници в него бяха деца с различен етнически състав от област Силистра. Ръководителки на интерактивните образователни игри по правата на детето бяха Цветелина Манолова и Мартина Христова. Техните преподавателски умения и използваната методика обединиха разнородната група деца и ги превърнаха в сплотен екип. В тази мултиетническа обстановка участниците дискутираха теми, свързани с дискриминация, незачитане правата на малцинствата и правото на избор.

Заниманията в Лятното училище завършиха с постановката “Палечка”, чрез която децата показаха колко много от техните права се нарушават в ежедневието. След финалното представление участниците напомниха, че всички освен права имаме и отговорности в обществото, една от които е толерантност към различията.

Най-добре емоциите и поуките от Лятното училище бяха изразени от тийнейджър от с. Искра: “ Лятното училище ми хареса много, защото макар и различни бяхме заедно. Сега вече имам много нови приятели от Силистра”.