ПРОЕКТ

Време за чай / Time for Tea / Time 4 Tea


  • Connector.Connector.

    Финансираща институция

    “Време за чай” като международна кампания за популяризиране на младежки послания е частично финансирана от програма Еразъм+

  • Connector.Connector.

    Партньори

    Инициатор е британската организация “Моментум” ” . СНЦ “ Паралел-Силистра” е един от партньорите, които са от повече от 30 държави в Европа, Африка и Азия.


“Време за чай” като методика за работа с млади хора предлага начин за предаване на послания, които да бъдат чути. Същевременно тя дава и наименованието си на международна кампания за популяризиране на младежки послания.
Групи от млади хора или деца се събират, дискутират и се обединяват върху кратко послание по въпрос, който според тях е важен. Те решават кой трябва да чуе посланието им. След това купуват чай и проектират най-оригиналната и творческа кутия или пакет за него. Поставят посланието си в специалния пакет и намират интересен начин да предадат “подаръка” на лидера, който са избрали. Това, което те искат от него е той да прекара 5 минути с хубава чаша чай и да прочете и помисли за тяхното важно послание. А после, младежите разказват историята за това, което са направили, като използват филми, снимки, блогове или други медии.

Защо чай?
Защото чаят ни обединява – той се използва от много различни култури по целия свят … Защото международният активист за мир Сатиш за да подари пакети чай на различни световни лидери като послание за мир. Неговите думи “Промяната идва с действие, стъпка по стъпка» бяха приети от настоящия проект “Време за чай”.
Когато хората пият чаша чай, те спират забързаното си ежедневие и се замислят за момент. Нашите лидери и политици също. Можем ли да ги накараме да мислят върху нашите важни послания, докато пият чая си?

“Време за чай” в Силистра
СНЦ “Паралел-Силистра” стана част от кампанията през 2017г., когато нашите представители д-р Диана Бебенова-Николова и Моазес Мехмед участваха в организираното от “Моментум” обучение в Лондон, финансирано по програма Еразъм+.

“Време за чай” стартира в Силистра през ноември 2017, когато младежи от средните училища в областта определиха тематиката на дискусиите. Участваха над 60 млади хора на възраст от 15 до 29 години- представители на ученически и студентски съвети, неформални младежки организации, представители на институции.

През 2018 събитието ще се проведе на 29 ноември в рамките на петото издание на ежегодния дискусионен форум “Диалогът с младите хора – залог за промяна”, организиран от Общински отдел “Образование и младежки дейности” Силистра.

“Насоки за фасилитатори и модератори за работа с групи по методиката “Време за чай””.

Изтегли от тук!